24 Jan 2017

Petshirts (post-op)

Vorig jaar werden er vrijwilligers gevraagd om post-operatieve honden'jasjes' te maken voor Scooby, een asiel in Spanje waar voornamelijk Galgo's opgevangen worden. Zeker 1x per jaar gaan een aantal Nederlandse dierenartsen en assistentes (m/v) een week naar Spanje om daar vrijwillig dieren te steriliseren/ castreren.
Er altijd wel een aantal honden zijn die niet van de wonden en hechtingen af kunnen blijven, en om deze honden tegen zichzelf te beschermen is er afgelopen jaar ge-experimenteerd met een geimproviseerd petshirt:

(dit is niet mijn foto, ik heb 'm alleen een beetje bewerkt)

Om dit jaar (beter) voorbereid te zijn, werd er gevraagd of er iemand was die van tevoren al een aantal shirts kon maken. Na toegezegd te hebben, ben ik me gaan orienteren op de mogelijkheden: model(len), patronen, en natuurlijk stof.
Na wat mailen, kreeg ik een erg positieve reactie van de mensen achter Bertrums.nl. Via hen heb ik dan ook (met flinke korting) 40 m etalageflanel aangeschaft. Alles werd netjes ingepakt en op rol bezorgd:

Met dank aan Bertrums.nlHet model
Een belangrijke voorwaarde waar het medische shirt aan moest voldoen is dat de honden zonder aan- en uitkleden hun behoefte moeten kunnen doen. Mijn eigen monstertje was model bij het experimenteren met verschillende patronen, varierend van volledige buik bedekt tot broekjes al dan niet met 'bretels'.


Uiteindelijk hebben we, na overleg, besloten dicht bij het oorspronkelijke idee te blijven: een rechthoekige of vierkante lap met stroken die op de rug van de hond vastgeknoopt kunnen worden, 4 gaten voor de poten en indien nodig een gat voor de staart, waardoor de anus ook vrij is, en een voor de penis (reu). Voor de teven kan de stof zodanig ingescheurd worden dat de vulva vrij komt.

Voor de afmetingen hebben we ongeveer 120x120cm aangehouden, waarbij zelfkanten van de stof de voor- en achterkant vormen. De beide andere kanten hebben stroken van ongeveer 10cm breed en 30cm lang. Aangezien flanel zich gemakkelijk laat scheuren als er een beginnetje is, kan het buikgedeelte voor smalle honden gemakkelijk smaller gemaakt worden door de stroken te verlengen (stof verder inscheuren). Voordeel is ook dat als 120cm te lang is er gemakkelijk een stuk afgescheurd kan worden (gaat sneller dan knippen).

Het 'patroon'

Om het voor een zo groot mogelijke variatie aan honden te kunnen gebruiken, is er besloten om de gaten (voor de poten, etc) er ter plekke in te maken, door het shirt bij de hals van de hond vast te knopen en dan een schatting te maken waar de voorpoten erdoor moeten, inknippen, poten erdoor, doorknopen naar achteren en voor de achterpoten herhalen. Een andere mogelijkheid is om om de achterpoten heen te knopen.

De 40 m stof bleek uiteindelijk voldoende voor ruim 30 petshirts.


Maat/ Size: 120 x stofbreedte/ fabric width
Stof/ Fabric: Flanel/ Flannel

No comments:

Post a Comment